ponedeljek, september 26, 2022

Usposabljanje za apiterapevta v letu 2021/2022

Tudi v obdobju 2021/2022 bo v okviru Čebelarske zveze društev usposabljanje za apiterapevta. Celotno usposabljanje poteka v terminu od meseca novembra 2021 do meseca semptembra 2022.

Za dodatne informacije pišite na elektronskem naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Usposabljanje v letu 2021/2022 bo potekalo na različnih lokacijah. V glavnem bodo predavanja in delavnice potekale na “Brunarici”, Pot k Mlinu 52, 2000 Maribor. Simpozije o apiterapiji načrtujemo na lokaciji Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede na Pivoli 10, 2311 Hoče. Ostale lokacije bodo objavljene v urniku predavanj in delavnic. O lokacijah izvedbe bodo udeleženci usposabljanja obveščeni sproti v tednu pred realizacijo. V kolikor bo prišlo do poslabšanja epidemiološke situacije in predavanj ne bo mogoče izvesti na lokacijah jih bomo preselili v konferenčno sobo ZOOM, delavnice pa zamaknili na čas, ko bo njihova izvedba mogoča.

Usposabljanje za leto 2021/2022 se predvidoma prične v soboto 7. novembra 2021. Vsa predavanja in delavnice potekajo ob vikendih. Urnik predavanj in delavnic bo objavljen v kratkem. Prav tako pogoji glede plačila. Urnik lahko najdete tukaj (v nekaterih postavkah so tekom usposabljanja možne spremembe).

V kolikor se želite udeležiti usposabljanja prosimo izpolnite prijavnico (prijavnico najdete tukaj) in nam jo po pošljite elektronski pošti na naslov:

 • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
 • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kratko predstavitev Apiterapije v Mariboru najdete tukaj. Pri čemer je pomembno, da se posamezni segmenti izvedejo samo v primeru zadostnega števila prijavljenih kandidatov. Certifikat o usposabljanju pa kandidat prejme samo, če opravi vse segmente usposabljanja. Ob prijavi na usposabljanje za apiterapevta so zajeti vsi segmenti.

Teme usposabljanja so:

 • Uvod v apiterapijo (kaj je apiterapija, načela, zgodovina, principi, legalni vidiki apiterapije itd.)
 • Biologija čebel (z vidika apiterapije)
 • Pomen čebeljih pridelkov za čebeljo družino
 • Pomen čebeljih pridelkov za ljudi in živali
 • Čebelji proizvodi (uvod v lastnosti, lastnosti in učinkovanje, kontraindikacije in omejitve, uporaba in priprava proizvodov, marketing in apiterapija)
 • Med (izvor in vrste, značilnosti, sestavine in farmakološke lastnosti posameznih vrst medu, načini in nameni uporabe, pripravki,…)
 • Propolis (izvor in vrste, značilnosti, farmakološke lastnosti, načini uporabe, pripravki s propolisom)
 • Čebelji vosek (izvor in uporaba, značilnosti, sestavine, farmakološke lastnosti, indikacije, uporaba, pripravki in proizvodi)
 • Cvetni prah (izvor in vrste, fizikalno kemične lastnosti, sestavine, farmakološke lastnosti, terapije, komercialni proizvodi)
 • Matični mleček (izvor in vrste, značilnosti, farmakološke lastnosti in učinki, indikacije, uporaba, kontraindikacije in omejitve, pripravki)
 • Apilarnil (izvor, značilnosti, sestavine, farmakološke lastnosti in učinki, usmeritve, kontraindikacije in omejitve, pripravki in proizvodi)
 • Čebelji strup (značilnost, sestavine, farmakološki učinki in lastnosti, uporaba in proizvodi, zadrževanje čebel za terapijo s čebeljim strupom, uvajanje v akupunkturo, prva pomoč pri piku čebele, alternativa)
 • Apiterapevtski pripravki
 • Anatomija in fiziologija človeka

Usposabljanja obsega tudi praktični del v sklopu 14 delavnic po približno 3 ure. Delavnice so organizirane po sklopih:

 • Izdelava kremnega medu, izdelava mešanic, priprava medu za masaže
 • Masaža z medom
 • Propolis, priprava, granulacija, izdelava prahu, propolis pogačic, propolis tinkture
 • Propolis na vodi, mehki propolis, propolis milo, propolis kapsule za propoler
 • Izdelava propolis mazila, propolis svečke
 • Propolis kapsule
 • Voščene svečke, voščene cevke, voščene obloge po tkanini
 • Cvetni prah osmukanec, odvzemanje in čiščenje
 • Cveti prah izkopanec, odvzem in pripravki
 • Apilarnil odvzem in pripravki
 • Izdelava mazila s čebeljim strupom (demonstracija pridobivanja in čiščenja)
 • Apikomora
 • Prva pomoč pri čebeljem piku, anafilaktičnem šoku, oživljanje (predavanje in delavnica)

V času usposabljanja vsak tečajnik pripravi referat iz razpisanih tem in ga predstavi vsem sodelujočim tečajnikom in predavateljem. Zaključek izobraževanja je priprava in zagovor zaključne naloge pred člani komisije. V sklopu izobraževanja izpolni in odda tudi 12 tematskih testov.

V okviru usposabljanja sta (ob doplačilu) organizirani dve strokovni ekskurziji. Enodnevna v Sloveniji običajno na tematiko apikomore. Na koncu usposabljanja je organizirana večdnevna strokovna ekskurzija v tujino (Bolgarija, Romunija, Srbija, Makedonija,…odvisno od ture, ki jo izberejo in organizirajo predavatelji). Izvedba strokovnih ekskurzij je odvisna od trenutne epidemiološke situacije.

Ob koncu usposabljanja prejmejo udeleženci (ob izpolnjevanju vseh obveznosti) potrdilo Čebelarske zveze Slovenije in certifikat izvajalca usposabljanja Apiterapija Čebelarska zveza društev Maribor. Ob zaključku in podelitvi vsaj udeleženec podpiše tudi Kodeks apiterapevtov Slovenije.

Vir: https://czdm.si/

Analiza čebeljega strupa

Analiza čebeljega strupa je osnova za izdelavo vsake kozmetike. Trenutno v Sloveniji nihče od pooblaščenih laboratorijiev ne izvaja analize čebeljega strupa. Pravijo, da bi jih trenutno analiza stala preveč časa in finančnih stredstev.  V tujini izvajajo analizo na Hrvaškem, Nemčiji, Romuniji in na Kitajskem. Stik z laboratoriji je teško vzpostaviti. Cene analize čebeljega strupa vam trenutno ne morem izdati, ker je še nimam. prav tako nimam minimalnih količin, ki jih je potrebno posredovati za analizo. Kakor hitro pridobim podatke, jih objavim. 

Leterna hiška z lučko in oknom iz voska

Laterna - hiška z lučko 

laterna

Lasersko graviranje na les in laserski izrez izvajajo v Modri delavnici (Zavod SImetris) https://modra-<wbr< a="">>delavnica.si/lasersko-rezanje-in-graviranje/

V novembru 2020 sem prišel na idejo, da bi v ponudbo "Apihiška" dodal lepo tradicionalno darilo, ki bi imelo pridih lokalnega področja in bi zanj bilo zelo veliko zanimanje. Prav tako bi bilo primerno za domače apituriste in apituriste iz tujine. Spomnil sem se na leterno, ki je znana že zelo dolgo. V Modri delavnici (Zavod Simetris) sem poiskal pomoč za izris in laserski izrez iz lesa za leterno. Ko je bila hiška narejena je bilo potrebno dodati še delček čebeljega produkta. To sem naredil s tem, da sem okna naredil iz čebeljega voska. V leterni je prižgana lučka na baterijo.  Laterna s čebeljim voskom bo ostala ena izmed ponudbe, ki jo bo imelo naše Čebelarstvo v svoji ponudbi in jo bodo lahko kupili tako imenovani Apituristi, ki bodo obiskali naše čebelarstvo. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Apiturizem na kmetiji Lunežnik

Kmetija Lunežnik je letos registrirala dopolnilno dejavnost na kmetiji. 
Izdelujejo jaslice iz čebeljega voska, ki so lepo darilo za božične praznike, saj čebelji vosek je nekaj posebnega in kdorkoli ga prime ali vidi se ga razveseli. jaslice lahko kupite v kompletu za leseno smrekovo hiško ožgano z ognjem za zaščito lesa. Kupite lahko tudi komplet 11 figuric jaslic. 

Okvarjajo se s svečarstvom in izdelavo izdelkov iz čebeljega voska. 

Letos so registrirali smrekovo mazilo. Mazilo je sestavljeno iz smrekove smole, čebeljega voska in olivnega olja. To je mazilo narejeno po tradicionalni metodi in vam olajša marsikatero tegobo. 

Ponujajo tudi alkoholno tinkturo propolisa. Njihov spletni portal je http://apihiska.com.

So tudi član apiterapetske organizacije Čebelarske zveze Slovenije,

5. mednarodni kongres o čebelarstvu Tuzla 2020

V petek in soboto je potekal 5. mednarodni kongres o čebelarsvu. vesel sem, ker sem lahko prvič kongres spremljal preko zooma v živo. To mi je omogočila Čebelarska zveza Slovenije. 

V dveh dnem so predstavniki akademskih in raziskovalnih skupnosti predstavili preko trideset prispevkov preko "Zoom" platforme.

Poleg gostiteljev iz BiH so bili aktivni udeleženci iz Hrvaške, Srbije, Makedonije, Slovenije, Ukrajine, Malezije, Turčije, ZDA in Združenega kraljestva ter predstavnik FAO (Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo). Inštitut za zdravje in varnost hrane Zenica (INZ), kot eden od soorganizatorjev kongresa.

- Kongres je pokazal svojo interdisciplinarnost in združil vse deležnike na področju čebelarstva in čebeljih pridelkov. Rezultati raziskave so bili predstavljeni na kongresu, pa tudi rezultati stroke in prakse. Tako so pri delu letošnjega druženja sodelovali veterinarji, živilski tehnologi, nutricionisti, zdravniki, agronomi, farmacevti, inženirji strojništva in elektrotehnike ter veliko število izkušenih čebelarjev in drugih sorodnih poklicev. Druženje bo tak pristop gojilo tudi v prihodnje, poudarja predsednik organizacijskega odbora Sanel Hodžić.

V skladu z vizijo, poslanstvom in cilji kongresa je bila sprejeta resolucija, ki vključuje petindvajset sklepov in priporočil znanstveni in strokovni skupnosti.

Med drugim je bilo poudarjeno, da je čebelarstvo pomembna gospodarska dejavnost, ki lahko pomembno vpliva na status kmetijskih proizvajalcev na podeželju, in predstavlja potencial za zmanjšanje revščine in migracij. v prihodnosti je treba vključiti dodatno podporo pristojnih institucij, da bi povečali
pridelavo medu. Proizvodnja kakovostnega medu in drugih čebeljih pridelkov je odlična priložnost za razvoj podeželja in razvoj kmetijstva.

- Da bi povečali konkurenčnost tega sektorja, si moramo sistematično prizadevati za povečanje produktivnosti na panj. Uporaba sodobnih tehnologij in povečanje števila profesionalnih čebelarjev ter hobi čebelarjev lahko pomagajo doseči ta cilj. Posebej pomembna je uporaba inovativnih tehnologij pri razvoju čebelarstva, kot so mobilno čebelarstvo, SMS tehtnica, uporaba podatkov meteoroloških služb, registrov in katastra čebelje paše. Za izboljšanje in ustvarjanje pogojev za tehnični in tehnološki napredek bi morale čebelarske organizacije v prihodnjem obdobju nenehno delati na predlaganju, zagotavljanju in usmerjanju podpore državnih in mednarodnih institucij ter uporabljati obstoječe možnosti za podporo iz državnih sredstev, je dejal Hodžič.

Na kongresu je bilo določeno tudi, da bi si morali vsi akterji v vrednostni verigi čebelarstva prizadevati za boljšo ureditev institucionalnega in pravnega okvira tega področja in da si je predvsem zaradi ponarejanja medu in uvoza manj kakovostnih čebeljih pridelkov po nizkih cenah treba prizadevati za izboljšanje ( notranji in zunanji) nadzor izdelkov na domačem in mednarodnem trgu.

Udeleženci kongresa so predlagali tudi izboljšanje nadzora in izvajanje boljših preventivnih ukrepov s podporo veterinarskih služb in pristojnih organov ter delo na uvajanju najnovejših spoznanj o metodah preprečevanja bolezni čebel.

Usklajevanje z EU

- Poudarili smo, da je treba posebno pozornost nameniti zaščiti in promociji čebeljih pridelkov z geografskim poreklom ter si prizadevati za uskladitev zakonodaje na področju čebelarstva z zakonodajo EU. Med drugim je treba izboljšati in urediti zakonodajo za registracijo namenskih vozil in čebelarskih prikolic ter pospešiti in poenostaviti postopek prehoda iz običajnega v ekološko čebelarjenje, so poudarili udeleženci v Tuzli.

Hodžić med drugimi pomembnimi zaključki izpostavlja, da so čebelji pridelki lahko pomembna podlaga za razvoj farmacevtske, kozmetične in drugih sorodnih panog, zato je njihova standardizacija osnovni predpogoj za uporabo v te namene.

- Izboljšati je treba mednarodno sodelovanje, da bi se lahko prijavili na razvojne projekte na področju čebelarstva, čebeljih pridelkov in celotne vrednostne verige na tem področju, obstaja velika potreba po stalnem izobraževanju čebelarjev za povečanje znanja in spretnosti ter za pravilno uporabo pridobljenega znanja v odgovor noveizzive, medtem ko bo Kongres čebelarstva in čebeljih pridelkov še naprej izboljševal kakovost dela tako, da bo na kongres pripeljal svetovno znana imena s področja čebelarstva, medu in čebeljih izdelkov, standardizacije in apiterapije, da predstavi najnovejša znanstvena spoznanja o čebelarstvu in čebeljih izdelkih

Vir: https://www.tuzlainfo.ba/