sobota, oktober 31, 2020

Zdravilne lastnosti kostanjevega meda

Kostanjev med ima grenak in močan okus z temno rjavordečo barvo. 

 

Visoka vitaminska vrednost kostanjevega medu

AKostanjev med ima zelo specifičen okus. Strokovnjaki mu pripisujejo številne zdravstvene trditve. V zadnjem času vse več raziskav poteka in ugotavljajo zdravilne učinke kostanjevega meda, ki se uvršča v sam vrh po kvaliteti. Kostanjev med vsebuje veliko cvetnega praha kar mu daje grenak okus in posledično je njegova vitaminska vrednost večja kot pri drugih vrstah medu.

 

Antibakterijsko delovanje

Na čebelarski zvezi Slovenije so naredili raziskavo in dokazali antibakterijsko delovanje kostanjevega medu, kar pomeni, da zavira rast določenih bakterij. Na ta način se lahko kostanjev med uporablja za potencialno zdravljenje različnih bakterijskih bolezni.

Kostanjev med kot »zdravilo«

Kostanjev med vsebuje posebne sestavine, zato se lahko v tradicionalni medicini uporablja že stoletja in pospešuje celjenje ran, pomaga pri opeklinah in drugih poškodbah kože, preprečuje  vnetje ter zmanjšuje verjetnost okužbe rane. Med zmanjšuje neprijeten vonj ran. Naravno prisoten sladkor v kostanjevem medu namreč celicam daje energijo, optimalna viskoznost medu pa omogoča, da se rane hitreje zapirajo. Vedno več znanstvenikov po vsem svetu prepoznava kostanjev med kot zdravilo.

»Medicinski med«

V nekaterih bolnišnicah v Sloveniji in po svetu uporabljajo pri zdravljenju ran obliže iz kostanjevega medu, to je tako imenovan medicinski med, ki je predhodno dodatno steriliziran.

 

Predavanje dr. Fani Hatjina - zdravstveno varstvo čebel

Predavanje dr. Fani Hatjina - zdravstveno varstvo čebel

12. septembra je na dogodku ApiSlovenija v malem govorila predsednica znanstvene komisije za zdravje čebel pri Apimondiji dr. Fani Hatjina, ki je tudi raziskovalka na Inštitutu za kmetijstvo in vodja Inštituta za zootehniko in čebelarstvo v Grčiji. Zdravstveno varstvo čebel je neprekinjena skrb in dolžnost vsakega čebelarja, ki zahteva znanje in upoštevanje različnih dejavnikov, ki vplivajo na čebele. 

 

Koledar razvoja matice

Vpišite starost matičnika:
Vpišite datum naselitve narejenca:

Zgoraj je kalkulator, ki vam izračuna dneve po datumih razvoja matice.

Vpišete starost matičnika in datum kdaj ste naredili narejenec.

Na podlagi tega kalkulatro izračuna osnovne podatke razvoja matice in seveda tudi katere tekoče datume bi morala matica ob lepem vremenu začeti zalegati. 

Meni je kalkulator v veliko pomoč saj mi pomaga izračunati datume. 

Spodaj imamo koledar razvoja matice, katerega je pripravila Čebelarska zveza Slovenije.

koledarmatice

Kako se obraniti prehlada in čistiti zamašen nos?

Prihajamo v obdobje prehladov in zamašenega nosu, ki je zelo pogost pojav.

Z uporabo propolisa na vodni osnovi in medu raztoljenega v vodi lahko dvignemo odpornost telesa že pred prehladnim obolenjem.

V kolikor nas presenneti zamašen nos, pa uporabimo kapljice prropolisa na vodni osnovi jih nakapamo na majhen kos papirnatega robčka in si le tega vstavimo v nosne odprtine za nekaj minut. Kaj hitro se nam prične cediti iz nosu.. 

V tem obdobju lahko obiščemo tudi apihiško v kateri je Propolina, katerta izhlapeva propolis in le ta blagodejno deluje na nas in naše dihalne organe.

  apihis1   Postelja je zgrajena iz rdečega bora, preobleka na njej pa iz čiste ovčje volne.

Kako se regenerirati v 30 minutah po stresnem dnevu?

Danes sem se ob sedmi uri zvečer odpravil v Apihiško, da si naberem novih moči. Bi sem zares izčrpan saj je bil dan, ki sem ga preživel zares naporen. Ko sem prišel v Apihiško se je čas ustavil. Čebelice se že odpravljajo na zaslužen počitek po napornem letu. Čebelja družina ima v tem obdobju izjemno miren ton brenčanja, ki človeka zelo pomiri.  Za nadomeščanje aktivnega izhlapevanja aerosola pa uporabljam Propolino. To je čebelica iz plastike prikljopljena na elektriko, ki izhlapeva propolis v prostor in poskrbi za odličen in nadvse aromatičen in zdravilen zrak. 

Na posteljo v hiški sem se vlegel in po petih minutah zaspal za kakšni dve minuti. Ko sem se prepbudil sem vonjal propolis, ki je prijetno dišal in le komaj kaj slišal čebelice ki so se v daljini panja oglašale. Napetost v mišicah mi je popustila in naslednjih dvajset minut sem se prepustih in se regeneriral v tridesetih minutah.  Po končani terapiji sem popil kozarec vode v katerega sem dal domači goszni med z desetimi kapljicami propolisa na vodni osnovi. 

 

postelja    prop